Düz örme makinelerinde üretilen, atkılı örme sistemli kumaşlara triko denir. Başta yün ve pamuk ipliği olmak üzere düz örgü makinesinde üretilir. Düz örme makinelerinde, tek plaka, çift plaka, saç örgülü, nopeli, kaydırmalı, jakarlı, intersia ribana (lastik), selanik haroşa örgülü kumaşlar en çok kullanılan ve üretilen triko kumaş türleridir. Triko kumaşlar, düz örme kumaşlar olarak da ifade edilir.
Triko Kumaşların Genel Özellikleri
Triko örme kumaşlar, tekstil sektöründe çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. Örme yüzeylerde ipliğin ilmek formu çok esnektir. Bu nedenle de vücuda çok iyi uyum sağlayarak yumuşak bir biçimde sararlar. İlmeklerin hareketli olması nedeniyle, örme kumaşlar; dokuma kumaşlara göre tutum, yumuşaklık ve dökümlülük bakımından da üstün özelliklere sahiptir. Kolayca buruşmaz ve buruştuğunda da daha hızlı eski haline döner. Triko örme kumaşlar tek iplik beslemeli atkılı örme sistemli kumaşlar olduğu için enine yönde sıra ile sökülebilir. Triko kumaşlar, düz biçimde örülür. Kumaş kalınlığını belirleyen temel faktör makine inceliğidir. Dokuma kumaşlarla karşılaştırıldığında, ilmeğin yapısından kaynaklanan hava tutma özelliğine sahiptir ve bu sayede ısı tutma özelliği yüksektir.
Triko Kullanım Alanları
Triko kumaşlar, büyük oranda kışlık ve mevsimlik kazak, hırka, süveter, eldiven, kaşkol gibi dış giyim ürünlerinde kullanıldığı gibi, yazlık ve mevsimlik dış giyim olarakta trikonun kullanımı da gün geçtikçe artmaktadır. Ayrıca diğer örme ürünlerine aksesuar olarak yaka, kol bandı, etek bandı vb. örgü ürünlerde kullanılmaktadır.